Kikkertguide til dig der ønsker den rigtige kikkert

Gammel kikkert står oven på tekst

Er du på udkig efter en kikkert? Der findes mange forskellige typer af kikkerter, og det kan være svært at vælge den rigtige. Det er derfor vigtigt at finde netop den rigtige kikkert til dit formål. I denne guide vil du få en forklaring på kikkertens parametre, som kan hjælpe dig med valg af den rigtige.

Ønsker du en god rådgivning af valg af kikkert, så kontakt https://kikkert-shoppen.dk/.

Coatede linser

I dag kommer alle kikkerter med mange linser for at give den mest optimale billedgengivelse. Men hver linse reducerer lysmængden, der strømmer igennem kikkerten. En kikkert uden coatede linser ville lysmængden kun være 70 %. Derfor giver producenterne linserne en coating. Der skelnes mellem tre typer coating:

  • Fuldt coatede: Lysgennemgangen er på ca. 84 %
  • Multicoatede: Lysgennemgang på ca. 90 %
  • Fuldt multicoatede: Lysgennemgangen er ca. 95 %

Dæmringstal

Dæmringstallet er et udtryk for, hvor god kikkerten er ved dårlige lysforhold. Jo højere dæmningstal des bedre er kikkerten. En kikkert med 10×50 har et dæmringstal på 22,3 og udregnes med kvadratroden af 10×50. Det er vigtigt, at du kigger på dæmringstallet, hvis du har behov for en kikkert, der yder godt ved solopgang eller solnedgang. Men det er også vigtigt, at kikkerten har en stor udtrædelsespupil.

Udtrædelsespupil og okular

Udtrædelsespupil er et udtryk for den lysåbning, du ser i okularerne. Et okular er den linse, der sidder tættest på øjet. Jo større udtrædelsespupil kikkerten har des mere lysstærk er kikkerten. Altså med en 10×50 er udtrædelsespupillen 5,0 og udregnes med 50:10. Men det er vigtigt, at du ved, hvor stor din pupil er, da du skal kunne udnytte kikkertens potentiale. Du skal ikke købe en kikkert, der har højere udtrædelsespupil end dine øjne. Med alderen ændres pupillens udvidelse. Se de vejledende tal:

  • 20 år = 8,0 mm
  • 30 år = 7,0 mm
  • 40 år = 6,0 mm
  • 50 år = 5,0 mm
  • 60 år = 4,1 mm
  • 70 år = 3,2 mm
  • 80 år = 2,5 mm

Linser / prismer

Prismer produceres i dag i enten BaK4 eller BK7. BaK4 er lavet i optisk glas, der giver maksimal lystransmission og en ensartet lysfordeling. BK7 prismer giver generelt en 40 % reduceret lystransmission.

Forstørrelse

Forstørrelsen bruges til at forstå, hvor stort det du kigger på er. En kikkert med 10×50 og du ser på en fugl 100 meter væk, så vil gengivelsen svare til, at du ser den på 10 meter. Det udregnes således. Afstand til fugl på 100 meter delt med forstørrelsen 10 = 10 meter.

Synsfelt

Synsfelt er det antal meter, du kan se på 1.000 meters afstand. Et stort synsfelt giver et godt overblik over terrænet omkring det objekt, du kigger på.

Vandtæthed og dugfri

Du skal vælge en kikkert, der er vandtæt. Prismerne har ikke godt af fugt og regn, og kikkerter, der er vandtætte, er også dugfrie.

Øjenafstand

Øjenafstand er et udtryk for, hvor lang væk fra okularet dine øjne skal være, og dette er specielt vigtigt for dem, der bruger briller.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*