4 ting du IKKE skal gøre, når du opdager skimmelsvamp

Har du prøvet at udbedre skader efter skimmelsvamp selv? Eller vil du hellere have professionel hjælp? Uanset hvilken løsning du vælger, er der lidt viden, du er nødt til at have. Vi skal nok spare dig for den lange prædiken om, hvad du skal gøre, når du opdager et angreb – men det er jo faktisk lige så vigtigt at få fortalt, hvad du ikke skal gøre.

Den første liste er hurtigt overstået: Få professionel rådgivning til at fjerne skimmelangrebet. Den anden liste er lidt længere og kræver lidt flere ord. Her får du derfor listen med fire ting, du absolut IKKE må gøre, hvis du opdager skimmelsvamp i dit hjem.

#1 Skrue ned for varmen

Det er en klassisk fejl. Vi opdager de begyndende mørke pletter i hjørnet af et rum, vi heldigvis ikke bruger så meget. Vi lukker døren og skruer helt ned for varmen.

Det må du ikke – også selvom det er et rum, du egentlig ikke burger. Det med den lukkede dør er fint, men der må ikke blive for koldt. Vores anbefaling lyder på maksimalt 5 grader under temperaturen i andre rum.

Årsagen er faktisk ganske simpel. Hvis temperaturforskellen bliver for stor, kan der dannes kondens – og det er lækre omgivelser for et skimmelangreb, hvis eneste mål er at brede sig i uendelighed.

#2 Male misfarvede plamager over

Har du fået hjælp til at fjerne skimmelsvamp og er huset gennemgået og godkendt af professionelle fagfolk, skal du selvfølgelig have malet de berørte rum – MEN! Du må ikke bare begynde at male for at dække over et problem, som måske ikke er løst. Når du maler skimmelsvampen over, har du ingen garanti for, at det slår svampen ihjel.

Det, der sker ved at male ovenpå eksisterende belægninger af skimmel, er, at der langsomt men sikkert trækker fugt ud fra det indre af bygningen og kondenserer vand bag malingen. Det giver et festligt miljø for mikrolivet, der ikke behøver at tørste – og hvis malingen endda indeholder store mængder af nedbrydeligt akryl, som mange produkter gør, er føden også serveret på et sølvfad. Skimmelsvampen bliver altså med glæde boende og spreder sig sandsynligvis også.

At male hen over et skimmelangreb er en hurtig og kosmetisk løsning, men regningen kommer på sigt.

#3 Tro at du kan vaske det væk i vand og sæbe

Der findes mange husmortricks til at vaske dit hjem ned, når du opdager tegn på skimmelsvamp. En god skrubbesvamp og lidt Ajax, grundig rengøring med Rodalon osv. Det kan også være fint, hvis det virkelig bare er tegn på skimmel. Er angrebet først i gang, er det simpelthen ikke nok. Så skal der rigtige afrensningsprodukter til.

Tommelfingerreglen siger, at du ofte selv kan klare afrensningen af mindre angreb under 3m2 skimmelsvamp. De fleste forhandlere af afrensningsprodukterne er fagfolk, der også rykker ud og fjerner større angreb. De kan derfor give dig den korrekte rådgivning i forbindelse med købet.

#4 Tro at tiden er din ven

De to foregående punkter om rengøring og maling handler godt nok om, at du ikke må gå i krig med skimlen. Nu får du et godt råd, som kommer til at virke lidt modstridende: Du må ikke tro, at et angreb med skimmelsvamp går væk af sig selv. Der skal aktiv handling til – det skal bare ikke være de førnævnte punkter.

Det eneste rigtige er at rådføre dig med fagfolk. Der findes masser af dygtige folk her i landet. De kan med deres mangeårige erfaring fortælle hvilken indsats, dit hjem har brug for.
Lad os lige repetere: Det her er listen med ting, du IKKE skal gøre, hvis du opdager skimmelsvamp i dit hjem. Du skal derimod kontakte professionelle rådgivere, der enten kan guide dig i mål eller hjælpe med test og bekæmpelse.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*