Hvad kommer efter smartphonen?

Om få måneder præsenteres Apples nyeste iPhone. iPhone 8 eller iPhone X, som den også rygtes til at skulle hedde, og den vil endnu engang imponere hele verden med nye funktioner og anderledes vinkler på tidligere problemløsninger. Men nu er det 10 år siden, at Steve Jobs trådte op på podiet og præsenterede verden for teknologi, som forandrede verden. I den anledning, ser vi lidt frem, og sætter fokus på, hvad der kommer efter smartphonen.

Alt bliver forbundet

Vi står på tærsklen til en massiv teknologisk vinding, som ikke er set mage siden vi for 10 år siden blev introduceret til Apples iPhone. Dengang trådte en mand i rullekrave frem, og pludselig var alt forandret. For det første kom helt nye teknologier ud på alverdens markeder, og for det andet ændrer mobilpriser på iPhones sig. Sådan er det også i dag.

Mens du læser dette, er førende teknologivirksomheder rundt om på kloden i færd med at udvikle alle de produkter, du har derhjemme, bare med internetopkobling, datadeling og intelligente censorer. Det betyder med andre ord, at alt omkring mennesker i den moderne verden bliver forbundet og kommunikerer med hinanden. Det betyder flere ting for brugerne. Omverdenen bliver klogere på den enkelte, dennes behov og denne hverdag. Et tænkt eksempel kunne være som følger:

En mand vågner, præcis da hans krop er klar fordi hans ur har opfanger det, på baggrund af den data tændes radioen straks. Lyset følger herefter for at vække personen på bedste måde, og herefter tændes både radio og bad på badeværelset. Straks starter toasteren og kaffemaskinen, så det hele er klart, når personen træder ud af badet. Det er måske som ren Minority Report, men ikke desto mindre, kan det hele købes allerede i dag. Tom Cruise havde visse etiske dilemmaer, og det vil vi også komme til at stå overfor.

I fremtiden bliver det dog på et helt andet niveau. Med fremkomsten af droner og 3D-printere vil vi i fremtiden se automatisk genopfyldning af køleskabe, førerløse biler og drømmekontrol.

Du er din telefon

Men hvad med teknologien. Skifter denne ikke form? Teknologien vil lige netop skifte form, og derfor bliver det også sværere at tale om egentlige smartphones. For da Google lancerede deres interaktive brille med navnet Google Goggles, så skete det til latter og hån, men der er ingen tvivl om, at smartphonen vil blive en mere interaktiv del af mennesket. Allerede nu er stemmekontrol på vej frem i aller største hast, og snart vil du kunne styre opkald og andet gennem stemmen og måske endda øjnene.

Til den tid – og det er her svært at gætte på tidsperspektivet – vil smartphonen ikke længere være af den kendte form, men vil indlejres i tøj, briller og måske endda i huden. Allerede nu tester forskere indlejring af interaktive moduler i huden, og med augmenteret realiteter vinder elementer som disse stadig frem. Her er altså fremtiden smartphone – en del af dig, en del af omverdenen og uden tvivl den centrale del af hverdagen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*