Undgå at svede i sengen om sommeren

Sommer

Der kan være mange grunde til, at du sveder om natten. Der er naturligvis den oplagte: At det er vanvittigt varmt uden for, og at derfor er svært at køle boligen ned. Men det kan også skyldes andre forhold. Læs med her for at få mere at vide om, hvorfor du sveder om natten, og hvad du kan gøre for at mindske svedturene.

Hvorfor sveder du om natten?

Som udgangspunkt sveder du om natten af samme grunde, som du ville svede om dagen. Det kan være, at den danske lumre sommer virkelig har taget fat i boligen, og at det derfor er ulideligt at ligge med dyne på. Men det kan også være, at din krop prøver at fortælle dig noget.

Når du sveder, er det fordi, din krop forsøger at komme af med al overskydende varme, således at din kropstemperatur forbliver på cirka 37 grader. Har du ikke sommerdyne om sommeren, eller har du syntetisk nattøj på, vil det for eksempel kunne øge svedproduktionen om natten, fordi huden ikke kan ånde. Men hvis ikke der er nogle faktiske ydre omstændigheder, som forårsager dine svedture, så er du nødt til at mærke grundigere efter.

Stress og angst kan nemlig forårsage voldsomme svedture om natten – det skyldes at stresshormonerne får binyrerne på overarbejde, og det sætter gang i en masse processer i kroppen, herunder varmeprocesser.

Derudover kan natlige svedture selvfølgelig også skyldes sygdom, medicin eller for højt stofskifte. Så vær opmærksom, hvis du pludselig begynder at svede uden grund.

Sommerdyne, vinterdyne eller helårsdyne?

Uanset baggrunden for dine natlige svedture kan toppen tages ved at skifte din dyne ud med en sommerdyne – i hvert fald når det er sommer. Både sommerdyne, vinterdyne og helårsdyne har forskellige egenskaber, og her er du nødt til at se på dit eget behov, når du skal vælge.

Sveder du meget om natten, bør du vælge en sommerdyne med betegnelsen sval – den vil du også kunne bruge om vinteren. Fryser du derimod skal du vælge en varmere dyne – og eventuelt kombinere, så du har en helårsdyne om sommeren og en vinterdyne om vinteren.

Hvordan vælger du din dyne?

Der er mange forhold at overveje, når du vælger din dyne. De findes i mange forskellige materialer, og nogle er bedre til at håndtere svedturene end andre. Den klassiske sommerdyne er fyldt med dun, hvilket betyder at de er både isolerende og lette, og dunene holder på fugten. Den traditionelle sommerdyne er derfor ikke optimal til folk, der sveder meget. Du kan også finde dyner med fiberfyld, men også her har kroppen svært ved at slippe af med fugten.

Den optimale dyne til dig, der sveder om natten, vil helt utvivlsomt være med bambus, silke eller uld. Disse materialer kan nemlig meget effektivt lede fugten væk fra kroppen.

Det lyder måske mærkeligt at skulle have en ulddyne om sommeren, men faktisk er uld som naturmateriale ét af de gode materialer til at lede sved væk fra kroppen. Generelt skal du følge denne tommelfingerregel: Jo renere materialer, jo nemmere ledes sveden væk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*