Dårlig hørelse er meget udbredt

Dårlig hørelse er meget udbredt

Dårlig hørelse plager flere og flere mennesker. Det er der mange årsager til. Den ene er at vi bliver ældre. Med alderen bliver hørelsen simpelthen dårligere, som alt andet også. Denne form for høretab kaldes for aldersrelateret høretab. Der er stort set ingen der bliver forskånet, bare man bliver gammel nok.

Den dårlige hørelse der kommer med alderen rammer typisk det hele hørespektrum.

Den eneste behandling der findes for høretab er høreapparater.

Lyd som ingen af os kan høre

Den menneskelige hørelse fungerer indenfor et bestemt frekvensområde. I den lave ende er det omkring 16 Hz, dvs. 16 svingninger pr sekund. Det er den dybeste baslyd du overhovedet kan forestille dig.

I den høje ende er ligger grænsen omkring de 20.000 Hz. Dette område kaldes for diskant. Alt der ligger udenfor dette frekvensområde kan vi simpelthen ikke høre. De svingninger der ligger lavere, kalder vi for infralyd. De svingninger over 20.000 Hz hedder ultralyd.

Ultralyd bruger vi til medicinske formål. Både til behandling af muskel- og vævsskader og til scanning af bløde kropsdele og organer. Den mest kendte anvendelse af ultralyd er til scan under graviditeten. Med hjælp af ultralyd kan vi se og kontrollere fosteret uden at forstyrre det.

Nogle dyr kan høre infra- og/eller ultralyd. Hunde fx kan høre op til 40.000 Hz. Nogle hvaler kommunicerer næsten rundt om jordkloden, med lyde på under 10 Hz.

Flere årsager til dårlig hørelse

I ekstreme tilfælde af høretab kan man få et såkaldt cochleart implantat. Det er en kunstig øresnegl (cochlea) der indopereres i knoglerne bag øret. Høretab sker nemlig først og fremmest i øresneglen.

Der bliver lydsignaler omsat til nervesignaler. Disse elektriske signaler bliver sendt videre langs hørenerven til hørecenteret i hjernen. I øresneglen er der små hår, kaldt flimrehår. De bevæger sig i lydsignalernes luftstrøm og bevægelsen bliver omformet til de elektriske impulser som hørenerven leder videre.

Når disse flimrehår bliver skadet, vil hørelsen på det tilsvarende frekvensområde blive dårligere.

Flimrehårene kan blive skadet af støj. Maskinstøj eller høj musik som i diskoteker vil ødelægge de fine hår med tiden. Så ryger hørelsen også. Nogle har en genetisk kondition der gør at flimrehårene ødelægges med alderen. Den slags høretab hedder genetisk betinget og er arveligt. Det er det høretab der er sværest at behandle.

Widex høreapparater er tekniske mirakler

Widex er en virksomhed der har produceret høreapparater siden 1956. Dengang var høreapparater store kluntede ting som havde brug for endnu større batterier. Der var også behov for et kabel fra batteriet til høreapparatet. Apparaterne var heller ikke særlig effektive.

Nutidens Widex høreapparater er ikke større end de er næsten usynlige. Der findes modeller der kan gemme sig i øregangen. Andre hænges på øret. De bruger bittesmå knapbatterier der kan holde i op til 10 dage.

Det mest fascinerende med moderne høreapparater er at de er mikro-computere. I sådan en lillebitte dims gemmer sig elektronik med den samme regnekraft som en Pentium quadcore CPU! Et moderne høreapparat kan forstærke lige præcis de frekvenser som er påvirket af høretabet.

Og det er slet ikke det hele. De små apparater kommer nu også med Bluetooth. Du kan altså streame direkte fra smartphonen eller TV til høreapparatet. Det giver den bedst mulige lydkvalitet og stor kontrol.

Widex høreapparater kommer også med et stort udvalg af tilbehør.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*