Sådan holder en våddragt din krop varm

To personer løber ud i vandet i våddragter

Våddragten er for alle dykkere og svømmere i de danske farvande, hvad dæk er for en bil. Uden våddragten bliver det meget svært at komme i vandet.

Du bliver mere smidig og adræt under vandet, du bevæger dig hurtigere, og hvad der er vigtigt for denne artikel, så holder du dig varm.

Når du svømmer eller dykker i Danmark er det helt nødvendigt, at du har en stærk og god våddragt, ellers kan det være livsfarligt. Du kan ende med forfrysninger, krampe og i værste fald drukne.

Det kolde danske farvand

Langt størstedelen af alle danskere holder sig oven vande, når sommeren forgår. Selvom der er et stadig større antal danskere, der benytter sig af muligheden for vinterbadning, så er der ikke mange, der tager en svømmetur i december måned.

Det er selvfølgelig temperaturen, der er problemet. Din kropstemperatur stiger naturligvis, når din puls ryger i vejret og din krop dasker dig gennem bølgerne.

Det kan sammenlignes med løbeturen, der også er meget kold, indtil du får ordentlig gang i benene, pulsen går i gang og blodomløbet skyder blod igennem kroppen på dig.

Der er blot den kolossale forskel, at temperaturen i vandet er koldere, mere direkte og ikke lige til at undslippe.

Skulle du have dummet dig på en løbetur, kan du søge dækning eller bare vende snuden hjemad igen. Sker det samme på svømmeturen, er du pludselig fanget i et stort, koldt hav, uden mulighed for bare at vende tilbage til varmen med det samme.

Svømmeturen i de koldere måneder skal derfor tages meget alvorligt, det er ikke bare lige. Det kan potentielt være farligt, når du svømmer alene på det åbne vand.

Holder koldt vand ude

Hvad er det så den magiske våddragt kan?

Den kan alt andet end magi. Den er produceret med viden for dykning og svømning. Typisk er den lavet af neopren, der har en helt særlig funktion for dig under vandet.

Stoffet er så tæt, at der ikke kommer meget vand ind i dragten. Og den vand, der alligevel slipper ind, er så sparsom, at den hurtigt varmes.

Din kropstemperatur er selvfølgelig nødvendig her. Hvis det en varm, hvilket den er på en svømmetur, vil der opstå små, lune bobler af vand mellem din krop og neoprenen.

Desuden bliver vandet kun langsomt udskiftet, altså muliggøres disse varme bobler.

Sikkerhed og øget svømmehastighed

Men faktisk er det ikke kun varme, din våddragt hjælper dig med.

Den styrke din sikkerhed, når du svømmer rundt. Det kan være for brandmænd, der ellers ville have brændt eller lammet dig. Det er helt åbenlyst mere sikkert, da du i langt mindre grad vil være udsat for krampe.

Dine svømmefærdigheder bliver også forbedret. Du får en bedre føling i vandet, det vil sige mere smidighed, færre hindringer.

Du får en højere svømmehastighed, igen forårsaget af de manglende hindringer.

At påføre sig en våddragt kan måske se en smule fjollet ud, men skal du svømme i de danske farvande, er det en nødvendig og god ledsager!

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*